Peníze ze sbírky pomohly 31 rodinám na Moravě

Pavúčkovi z Hrušek přišly o střechu nad hlavou úplně. Dům musel být po úderu tornáda zcela stržen. Husitská diakonie jim přispěla 150 tisíc korun na výstavbu nového domova.

Na pomoc jižní Moravě, které postihlo ničivé tornádo, se podařilo prostřednictvím Husitské diakonie vybrat více než 3,7 milionu korun. Peníze byly zaslány 31 rodinám, které přišly o své domovy. Výše příspěvku se pohybovala mezi 100 a ž 150 tisíci korunami v závislosti na velikosti škody.

„Husitská diakonie pořádala veřejnou sbírku poprvé, takže jsem velice ráda, že se podařilo vybrat částku, která pomohla hned několika desítkám konkrétních rodin. Vybírali jsme je také s pomocí brněnského biskupa Juraje Dovaly, který je sám z Hodonína a v postižených oblastech spolu s dalšími dobrovolníky začal pomáhat bezprostředně po katastrofě,“ říká ředitelka Husitské diakonie Kateřina Klasnová. Na transparentním sbírkovém účtu Husitské diakonie nashromáždili lidé na pomoc obětem tornáda na jižní Moravě 3 725 589 korun. Příspěvek ve výši 100 – 150 tisíc korun získalo celkem 31 rodin z Hrušek, Moravské Nové Vsi, Lužice a Mikulčice.

Paní Vališová s dcerkami přežila jen zázrakem, do jejich domu ve vesnici Hrušky jim vlétl kontejner na stavební materiál z kilometr vzdálené stavby…

„Řada lidí jen tak tak vyvázla s holým životem a během několika vteřin přišla o svůj dům. Děkujeme všem, kdo prostřednictvím Husitské diakonie přispěli. Peníze do poslední koruny pomohly těmto lidem k obnově jejich domovů,“ uzavírá Klasnová.

SEZNAM OBDAROVANÝCH RODIN:

1. Kurkovi, Lužice